کتاب دولت صنفی توسط چند تن از دانشآموختگان اقتصادی زیر نظر محسن رنانی ترجمه و چاپ اول آن توسط موسسه آموزشعالی عقیق در سال ۱۳۸۸ در اصفهان منتشر شد. چاپ جدید این کتاب در سال ۱۳۹۸ توسط انتشارات نور علم به بازار آمده است که میتوانید آن را از طریق ناشر یا به صورت الکترونیکی تهیه کنید:
پیوند به صفحه خرید نسخه کاغذی کتاب
پیوند به صفحه خرید نسخه الکترونیکی کتاب از فروشگاه طاقچه (جلد اول)
پیوند به صفحه خرید نسخه الکترونیکی کتاب از فروشگاه طاقچه (جلد دوم)
معرفی کتاب دولت صنفی:
جلد اول
دولت صنفی کتابی در ستایش «نظم قدیم و دوران غلبه نظامهای غیرمتمرکز» است. تیلر در این کتاب به زیبایی هرچه تمامتر از بلاهای ناشی از تصمیمهای دیوانسالاران پایتختنشین انتقاد میکند و دوربودن ایشان از واقعیتهای هر محل را به نقد میکشد. او تقسیمبندی جامعه براساس تخصص و حرفه را منطقیترین و کاربردیترین دستهبندی میداند و دخالت اهالی غیرمتخصص در کار متخصصان هر صنف را مایهٔ زحمت و نارکارآمدی میشمارد. تیلر با دوراندیشی عجیبی به آفتهای بزرگشدن مقیاس و قدرتمندشدن صاحبان صنایع بزرگ اشاره میکند. وی شهرهای صنعتی و فروشگاههای بزرگ را مصادیقی از بیماری جامعه و سیاستگذاران میداند و برای تحقق دولت صنفی مورد نظرش، سه اصل را در نهایت دقت و ایجاز مطرح میسازد:۱. سازماندهی جامعه از طریق کارکرد؛ ۲. خودگردانی؛ ۳. تمرکززدایی و واحدهای کوچک.
تیلر با زبان شیوا و با طنز تلخ خود به بیان برتریهای نظام صنفی مورد نظرش پرداخته و به آرایش مطلوب در روابط بین حکومت و اصناف میپردازد. او در فصل پایانی به نگرش یک انسان صنفی به دنیا میپردازد و با طعنههای فراوان، کاستیهای نگرش یک انسان امروزی به دنیا و پیشرفت را نمایان میکند.
جلد دوم
نظام صنفی قدیم که امروزه تقریباً منسوخ شده است، مجموعهای آرمانی نبوده و کاستیهای فراوان در آن وجود داشته است. به همین دلیل در جلد دوم گزیدهای از مقالات مرجع و آموزنده دربارهٔ ساختار و کارکردهای اصناف در کشورهای اروپایی و کشورهای مسلمان گردآوری شده است. این مقالات در کنار آشناکردن خواننده با مزایای اصناف از قبیل کارآموزی، نظارت، رفع اختلاف بین اعضای صنف و همچنین بین ایشان و مردم، معایب نظام صنفی قدیم – از جمله فقدان تنوع و نوآوری، تبانی بین اعضای صنف و غیره – را آشکار میسازند. در مقالات پایانی، تاریخچه و علتشناسی مختصری از زوال و منسوخشدن نظام صنفی در اروپا مطرح شده است.