شیطنت شادمانه

بیست و نهمین نقد یادداشت «صبر شادمانه»
  • محسن رنانیمحسن رنانی

آقای رسول ذوالفقاری نقدی طنزآلود به «صبر شادمانه» نوشته‌اند و برایم ایمیل کرده‌اند. اطلاعات بیشتری نیز از خودشان نداده اند. این نقد را در ادامه بخوانید:


شیطنت شادمانه

رسول ذوالفقاری

محسن‌جان این صبر شادمانه شما بیشتر شیطنت شادمانه است. اول اینکه رضا قلی گفته بود «یک کتاب درباره توسعه ایران بنویس و بعد برو بمیر» و شما آن کتاب را ننوشتی تا بمانی و مرگ دیگری را ببینی. ولی حرف دکتر آرانی را پذیرفته‌اید و مثلا حرف جدید زده‌اید؟

داداش خودتی، یه چیزی رو اون وسط مخفی کردی، یه چیزی مثل دم خروس یا شمشیر داموکلس. شما سقوط را بدون کنشگری مردم قطعی فرض کرده‌ای، پس به پاس سقوط، شادمانی را تجربه می‌کنید و به دیگران هم سفارش می‌کنید.

وقتی می‌گویید: ایرانِ امروز بیش از خون به اندیشه و آب و اخلاق وعقلانیت و زندگی و شادی و شعور زمینی و همدلی نیاز دارد و دیکتاتورها می‌روند همه چیز را لو داده‌اید.

ولی چرا بعد گفته‌اید: «امروز ماموریت روشنفکری، کارِ فکری و تولید اندیشه نیست»، واقعا؟! در پاراگراف بالا گفتید اندیشه را جای خون بگذاریم و اینجا گفتید اندیشه نمی‌خواهیم؟! شما می‌خواهید شادی جوانان را به‌عنوان سلاح برنده‌شان درمقابل پیرانه‌سری غم‌اندیشان استفاده کنید.

شما می‌گویید «ما فقط باید مراقب جوان‌ها باشیم که از دست نروند، که شادمان بمانند، که در خشم و نفرت فرو نروند که از ایران نگریزند، که ناامید نشوند».

این کلام شما خطاب به مردم است نه حکومت. درست می گم؟

گفته‌اید: «از یک سو اقتصاد وارد فاز خودمختاری شده است و… رفته‌اید تا ترجیع بند حکومت می‌بازد و فقط می‌بازد. و شما برای همین شادمانید و بقیه را سفارش می‌کنید که با کمی صبر به شادی می‌رسند.

و در پایان گفته‌اید: «اکنون ما چه کنیم؟ ما باید ورزش کنیم، به هر بهانه‌ای مهربانی و شادمانی کنیم، در خانواده و محله جلسات کتابخوانی راه بیندازیم، موسیقی بنوازیم، برقصیم، از کودکان کار حمایت کنیم، جوان بیکاری را شاغل کنیم، به نیازمندی وام بدهیم، پیادگان را سوار کنیم، به هم احترام بگذاریم، تمیز نان بپزیم، خوب رانندگی کنیم، در دادوستد راستگو باشیم، از بیماران نیازمند حمایت کنیم، گذشت داشته باشیم، در خیابان بداخلاقی نکنیم و همه جا به هم رحم کنیم تا این دوره سختی و سرسختی بگذرد. ما به دوره‌ای از صبر شادمانه نیازمندیم».

شما به فعالیت‌هایی سفارش می‌کنید که مربوط به «پس از سقوط است» و فرض گرفته‌اید که چون حکومت خودش سقوط را انتخاب کرده است ما مردم از همین الان تمرین بعد از سقوط را شروع کنیم.

گرچه در متن شما تناقضات طنازانه دیده می‌شود ولی با آمیزه‌ای از شیطنت حرف جدیدی زده‌اید. امیدوارم دکتر آرانی بپذیرند نوآوری شما را در متن.


اصل یادداشت «صبر شادمانه» را در این‌جا بخوانید.

یادداشت «گفت‌وگوی شادمانه» را نیز در این‌جا بخوانید.

https://renani.net/?p=4313
محسن رنانی

محسن رنانی

عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان

کانال تلگرام

برای خروج از جستجو کلید ESC را بفشارید